6 plan Biasteriko udazkeneko ihesaldi enoturistikorako
Udazkena mahats-bilketaren eta enoturismoaren sinonimoa da! Eta Arabako Errioxa, mahasti-itsasoetan bildutako paisaia bereziarekin, udazkeneko ihesaldi honen helmuga ezin hobea da. Guardia bereziki, eskualdeko hiriburua, Erdi Aroko gure xarmagatik harrapatu eta liluratzen zaituena. Harresiz inguratutako hiribildu bat (inguruak menderatzen dituen muino txiki baten gainean), Espainiako Herri Bonitoenen Elkarteko kide dena. Baina, Erdi Arorako bidaia emozionalean eramaten zaituzten kalexken labirintoan sorgindu ez ezik, 6 esperientzia daude bisita ahaztezina bihurtuko dutenak.
1 – Erregeen Santa Maria elizpe ikusgarria
Eliza horrek – Biasteriko bietako bat, San Joan Bataiatzailearena – Herriko ondare-bitxietako bat du: harri polikromatuzko arkupea (XIV. mendea), harri landuzkoa, bost arkibolta dituen arku gotiko batez osatua. Errege-erreginen Ama Birjinaren irudia da nagusi, Haurra ezkerreko besoan duela, eta askotariko dekorazioa du, giza irudiak (birjinak, profetak, martiriak, erregeak, aingeruak edo hamabi apostoluak) eta landare-motiboak tartekatzen dituena. Bisita gidatua Guardiako Turismo Bulegoak antolatu du, eta argien ikuskizun bat izango da, “Argiaren elizpea”, elizpean bertan proiektatuko dena.
2 – Abade-dorre ikaragarria
Kanpandorre exentu bat, gaztelu-dorre itxurakoa, Guardiako mendebaldeko harresiak defendatzeko balio izan zuena. Oinplano karratukoa da, eta bi garai bereizten dira bere eraikuntzan eta estiloan. Lehenengoa (XII. mendeko amaiera) trantsizioko erromaniko bati dagokio. Bigarrena (XIII. mendetik XIV. mendera) lehen solairuko leihoetan agertzen da, baita San Benitoren irudia ere. Dorre hau monasterio batena izan zitekeela uste da. Bere azpian, euri-uren uraska bat dago.
3 – Milaka urteko Estanque Celtibérico
Duela 2.100 urte eraiki zen, 800 metroko altueran jaiotzen den iturburu bateko urak biltzeko, Guardia sortu zen muinoaren goialdean. Europako Burdin Aroko ur-biltegirik handiena da. Gehienez 18 x 15 metroko neurriak ditu, eta 0,85 eta 3,10 metro arteko perimetro-hormak. 218 m2-ko azalera du; horietatik 126 m2 beheko ontziari dagozkio, eta 92, goikoari. Ura biltzeko gaitasuna 300.000 litro ingurukoa zen. Handik gertu dagoen La Hoya herriko biztanleek eraiki zuten, beste arkeologia-esparru handi bat. Urmaelaren ondoan Interpretazio Zentro bat dago, egitura hidrauliko horren garrantzia ulertzeko.
4 – El Fabulista ‘upategia, ardoen eta alegien fusio magikoa!
Samaniegoko jauregiaren azpian (XVII. mendea) – Felix Maria Samaniego fabulista jaio eta bizi izan zen tokia – Guardiako lurpean dauden 300 haitzulo-upeltegi berezienetako bat gordetzen du: Fabulista. 7 metroko sakoneran, modu tradizionalean ardoak egiten jarraitzen du, eta modu berezian erakusten du: Fabulista bera eta Manuela Salcedo bere emaztea irudikatzen dituzten bi pertsonaiaren fabulen eta ipuin erotikoen arteko Fabularen bisita batekin. Bisita hau, upeltegiko bereziena, larunbat arratsaldetan egiten da, 17: 30ean eta 19: 30ean, eta Bodega El Fabulistari duela gutxi Tripadvisor-eko Travellers ‘Choice 2022 Sarietan aintzatetsi zaio.
5 – Villa-Lucia Ardoaren Museoa eta bere 4D Esperientzia, ametsen lurrean ‘
Biasteriko kanpoaldean, % 100 inklusiboa den munduko lehen Ardoaren Museoa da gaztelaniaz. Denontzako pentsatutako lekua, ardoa ezagutu, sentitu, usaindu, ikusi eta dastatzeko 5 zentzumenekin, artisautza teknologia eta efektu abangoardistenekin nahasten duen ibilbide batekin, modu irisgarri eta inklusiboan. Bertan mahatsondoak eta xirriak joko dituzue, upelgilearen jarduera eta upelak egiteko egur motak ezagutuko dituzue. Ibilbidean zehar, dastatze birtuala egingo duzue, ardoaren usain, kolore eta zaporeak deskubritzen jolastuz; eta braillez etiketatutako ukipen-estazioak aurkituko dituzue. Museoak, gainera, 4D-ko esperientzia eskaintzen du, En tierra de sueños ‘, film labur originala, inklusiboa, nazioarteko 18 sari zinematografiko baino gehiagorekin, non Vinfo (ardoaren iratxoa) batek Arabako Errioxako ondarea, tradizioa eta kultura ezagutzera gonbidatzen duen publikoa. Domotika-teknika berrienekin eta mugimendua atzitzeko kamera estereoskopikoekin egina, bai eta benetako irudia ordenagailuz sortutakoarekin (animazioa) eta efektu sentsorialekin bateratzen duen muntaia batekin ere.
6 – Vintage erretegi baten 0 kilometroaren esperientzia gastronomikoa
Biasterira egindako bisitaren osagarri gisa, Villa-Lucía erretegia dago, D.O. Ca jatetxeko lehen Km.0 jatetxea. Errioxa, Slow Food nazioarteko mugimenduak egiaztatua eta homologatua, eta Solete Repsol bat duena. Euskal Herriko eta Errioxako enogastronomia tradizionalik onenaz gozatzeko lekurik aproposena, berrikuntza-ukituekin. Juan Antonio Gómez sukaldaria eta Fabian Tofolón sukaldaria buru dituen gune gastronomiko berritzailea, Luchy Santamariaren errezeta tradizionaletan eta bertako sukaldaritzaren sustraietan inspiratua. Jangela nagusia, ardo-apainketa industrialekoa, hainbat plater tentagarri eskaintzen ditu, hala nola: patata edo Potxak Errioxara ‘, bigantxa-karpaxioa Idiazabalgo lauzekin eta olio-izozkia AOVE 0 km/e, bakailao-solomoa Feroe’, behi-txuletoia txingarretan, ‘Edo esne-arkume-txuletillak txabola handi bat bezala’. Hori guztia jatorri-deiturako ardorik onenekin uztartuta. Errioxa. Vintage Erretegia ‘menuak bazkaria eta El Fabulista Upeltegira, Ardoaren Museora eta 4D Esperientziara bisitak barne hartzen ditu.